Articole

DINAMICA SECTOARELOR ECONOMICE CU POTENȚIAL COMPETITIV DIN REGIUNEA VEST

DINAMICA SECTOARELOR ECONOMICE CU POTENȚIAL COMPETITIV DIN REGIUNEA VEST

06.05.2019

Conform Strategiei Naționale pentru Competitivitate 2014-2020 a României (SNC 2014-2020), aglomerările economice de importanță regională din regiunea Vest sunt:

 • Părți și accesorii pentru vehicule (CAEN 2932);
 • Echipamente electrice și electronice pentru vehicule (CAEN 2931);
 • Lenjerie (CAEN 1414).

 

Toate cele trei sectoare se regăsesc printre sectoarele economice cu potențial competitiv conform SNC 2014-2020.

 

Număr firme din sectoare economice de importanță regională în regiunea Vest, anul 2017

CAEN / clasă de mărime (nr. angajați)

0-9

10-49

50-249

>=250

Total

1414 Fabricarea de articole de lenjerie de corp

20

9

10

3

42

2931 Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule

2

3

5

16

26

2932 Fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule

16

9

6

19

50

Sursa: INS (Institutul Național de Statistică)

Conform statisticilor INS, 15% din totalul unităților locale active din România cu activitate principală CAEN 1414 (fabricarea de lenjerie) sunt localizate în regiunea Vest (42 din 285). Conform acelorași statistici, 30% din unitățile cu cod CAEN principal 2931 (fabricarea de echipamente electrice pentru autovehicule) din România sunt în regiunea Vest (87 în total țară și 26 în regiunea Vest – cel mai mare număr din toate regiunile României). Totodată, din totalul de 304 unități locale active în România în sectorul fabricării de piese auto (CAEN 2932), 16% (50) sunt în regiunea Vest.

 

Regiunea Vest este printre cele mai industrializate din țară, având o infrastructură mai dezvoltată, forță de muncă mai bine pregătită față de alte regiuni din România și fiind mai aproape față de piețele de desfacere din Europa Centrală și de Vest.

Sectorul fabricării componentelor auto în regiunea Vest

Regiunea Vest este un pol important pentru industria auto din România, o mare parte din producătorii de componente auto (CAEN 2931 – echipamente electrice pentru autovehicule și CAEN 2932 – fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și motoare de autovehicule) fiind localizați în regiune.

În regiunea Vest, sectorul fabricării componentelor auto pare să fie cel mai dezvoltat în județele Arad și Timiș, cele mai multe firme active în cele două domenii analizate (fabricarea de echipamente electrice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule și fabricarea de alte piese și accesorii auto pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule) din regiune având unități de activitate în județele respective.

 

 

Sursa: INS (Institutul Național de Statistică)

Numărul mediu de salariați ce lucrează în activitatea economică de fabricare a autovehiculelor în regiunea Vest a avut în total o creștere de 46% în perioada 2010-2017, cu creșteri în anii 2010-2016 și o scădere în anul 2017.

 

 

Majoritatea salariaților activi în sectorul fabricării autovehiculelor din regiunea Vest sunt din județele Arad și Timiș. Procentul femeilor care lucrează în sector în regiunea vest a scăzut de la 57% în anul 2010 la 49% în anul 2017.

 

Sursa: INS (Institutul Național de Statistică)

Sectorul fabricării de componente auto urmărește în general tendințele sectorului de la nivel național. O mare problemă a industriei este forța de muncă insuficientă și pregătirea deficitară a acesteia. Dacă în urmă cu aproximativ 15-20 de ani, sectorul de fabricare de componente auto din regiune beneficia de forță de muncă suficientă și bine pregătită, aceste calități ale forței de muncă din regiune s-au estompat cu timpul din mai multe motive:

 • Numărul mare de firme din sector a dus la o absorbție masivă a forței de muncă disponibile, nu numai din regiune, dar și din alte zone ale țării;
 • Emigrarea forței de muncă către alte țări din Uniunea Europeană, cel mai des în alte domenii de activitate, în poziții ce oferă salarii mai mari;
 • Închiderea de școli de meserii, sistem educațional deficitar. Ca o soluție alternativă, mai multe firme multinaționale active în domeniu și-au creat propriile structuri de formare a forței de muncă, însă necesarul de forță de muncă este în continuare mai mare decât oferta.

Sectorul fabricării lenjeriei de corp în regiunea Vest

Industria ușoară este un sector cu tradiție în Regiunea Vest, zona fiind recunoscută pentru o serie de produse precum încălțămintea sau produse textile. Conform SNC 2014-2020, producția de lenjerie de corp este o aglomerare economică de importanță regională în Regiunea Vest. Aproximativ jumătate din firmele active în sector în regiune sunt localizate în județul Arad.

Sursa: INS (Institutul Național de Statistică)

În total, numărul mediu de salariați din sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte (ce include și fabricarea de lenjerie) a scăzut cu aproximativ 20% în perioada 2010-2017. Cu toate acestea, cele mai mari scăderi în numărul mediu de salariați au fost în anii de criză: 2008 și 2009 (numărul mediu de salariați din anul 2017 – 9.770 persoane – este mai puțin de jumătate din numărul salariaților din anul 2008 – 21.373 persoane).

 

Cei mai mulți salariați în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte din regiunea Vest sunt în județele Arad și Timiș. 87% din salariații din regiune activi în sector sunt femei.

Sursa: INS (Institutul Național de Statistică)

Tendințe în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte (în special în sectorul fabricării lenjeriei de corp) în regiunea Vest și la nivel național:

 • Majoritatea producției de textile și articole de îmbrăcăminte în România este în sistem de lohn;
 • Principalii clienți sunt companii din alte țări din Uniunea Europeană (Marea Britanie, Franța, Spania, Italia);
 • Competiția principală este reprezentată de firme din țări Asiatice cu forța de muncă mai ieftine: China, Turcia, India etc. ;
 • Se previzionează că Brexit-ul va avea un impact negativ asupra sectorului din România;
 • Sectorul se confruntă cu un deficit în forța de muncă, rezultat în urma a mai mulți factori: emigrarea forței de muncă, lipsa de interes a angajaților în formarea profesională. Sistem educațional deficitar etc.
 • Producătorii autohtoni de lenjerie de corp de succes au trecut de la producție în sistem lohn la producție în regim propriu, tranziția fiind realizată cu investiții ridicate, dar rezultând în creșteri exponențiale a cifrei de afaceri;
 • Oamenii de afaceri de succes din domeniu recomandă dezvoltarea unui brand propriu și distribuția în rețele de retail proprii sau partenere, mulți din aceștia urmărind și extinderea către piețe externe;
 • Consumul per capita de lenjerie de corp în România se aproprie de media Uniunii Europene, însă, la nivel valoric, bugetul mediu alocat de români pentru achiziționarea lenjeriei de corp este de patru ori mai mic decât media pe UE (printre cele mai mici din UE);
 • Se estimează că piața globală de lenjerie de corp va fi în continuă creștere până în anul 2025, însă brandurile au nevoie de continuă modernizare;
 • Se estimează că segmentul online va fi în creștere continuă în următorii ani;

Despre proiectul Mentornet

Proiectul Mentornet se adresează femeilor antreprenor sau femeilor angajate în funcții de manager ori din departamentele de resurse umane din IMM-uri din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Nord-Vest și Vest din România.

 

Prin intermediul proiectului Mentornet, femeile ce îndeplinesc condițiile de înscriere pot participa gratuit la cursuri acreditate ANC:

•          "Competențe antreprenoriale"

•          "Manager de inovare"

•          "Manager îmbunătățire procese"

•          "Manager Resurse Umane"

•          "Inspector Resurse Umane"

 

Pe lângă cursurile gratuite, femeile participante pot beneficia și de alte activități organizate în cadrul proiectului Mentornet: program de mentorat feminin Mentornet și sprijin pentru planificarea strategică a IMM-urilor.

 

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteți accesa link-ul următor: https://www.ptir.ro/proiecte/proiecte-in-implementare/mentornet-femei-competitive-factor-cheie-in-dezvoltarea-economica/

 

Pentru a consulta metodologia de înscriere, puteți accesa următoarea pagină: https://www.ptir.ro/2018/06/inscrie-te-in-proiectul-mentornet-femei-competitive-factor-cheie-in-dezvoltarea-economica/

 

De asemenea, puteți vizita și pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Mentornet-227003338110668

 

Iar pentru a demara procesul de înscriere, ne puteți transmite datele dumneavoastră de contact prin formularul de la următoarea pagină: https://sites.google.com/view/inscrierementornet/home