Articole

SECTOARE ECONOMICE CU POTENȚIAL COMPETITIV ÎN REGIUNEA NORD-VEST

SECTOARE ECONOMICE CU POTENȚIAL COMPETITIV ÎN REGIUNEA NORD-VEST

06.05.2019

Conform Strategiei Naționale de Competitivitate 2015-2020 (SNC), activitatea de fabricare de mobilă este o aglomerare economică de importanță regională pentru regiunea Nord-Vest (activitatea fiind una din sectoarele economice cu potențial competitiv identificată conform SNC).

 

 

La nivel național, există peste 3500 firme active în domeniul de activitate de fabricare a mobilei (CAEN 31), iar aproximativ 20% din acestea sunt localizate în regiunea Nord-Vest (există în regiune 723 de unități locale cu domeniul de activitate fabricarea mobilei).

 

Cele mai multe firme din regiune active în sectorul economic de fabricare a mobilei au codul CAEN 3109 - fabricarea de mobilă n.c.a., în timp ce un număr mai mic sunt specializate pe mobilă de birouri și magazine, mobilă pentru bucătării și fabricarea de saltele și somiere.

 

Sursa: INS

Numărul unităților locale cu codul CAEN 3109 din regiune a avut o scădere accentuată în anii 2008-2011 ca urmare a crizei financiare. În anii 2011-2016, numărul acestora a avut o creștere lentă, dar numărul lor din anul 2016 este cu 19% sub cel din anul 2008 (602).

Județele Cluj și Bihor par să aibă cea mai mare concentrare de firme active în sectorul de fabricare de mobilă (fiecare având peste 100 de unități locale cu CAEN 3109 în anul 2016), în timp ce județele Sălaj și Bistrița-Năsăud par să fie cele mai slab dezvoltate din regiune în acest sens.

Majoritatea întreprinderilor active în CAEN-ul 3109 din regiune (69%) au sub 10 angajați, iar o foarte mică parte din acestea au peste 250 angajați.

Sursa: INS

În total, în România sunt aproximativ 65 de mii de salariați în sectorul de fabricare de mobilă, 36% din aceștia (23 mii) fiind în regiunea Nord-Vest. Numărul de salariați în domeniu a crescut semnificativ în ultimii 7 ani în regiune.

 

Sursa: INS

Maramureș este județul cu cei mai mulți angajați ce lucrează în fabricarea de mobilă din regiune (peste 8 mii de angajați), fiind urmat de județele Satu Mare și Bihor.

 

Sursa: INS

Conform statisticilor INS, 39% din salariații din regiunea Nord-Vest ce lucrează în fabricarea de mobilă sunt femei.

Conform unor analiști, piața prelucrării lemnului este subdezvoltată față de potențial, România exportând o mare parte din materie primă sau lemn procesat primar ori secundar (în timp ce producția de produse finale încă are loc să se dezvolte în țară).

O mare parte din producția de mobilă în România este vândută la export către țări precum Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și SUA către (mari retaileri precum IKEA sau KIKA ori alți cumpărători), dar și către piețe Estice. În același timp, o mare parte din vânzările pe pan local sunt de produse mai ieftine, din import (din țări precum China sau Polonia).

Competiția are o presiune ridicată asupra sectorului astfel încât marja de profitabilitate a scăzut la 3,5%-4% de la 5%, cât era acum câțiva ani.

Proiectul Mentornet

Proiectul Mentornet urmărește creșterea adaptabilității și competitivității întreprinderilor (IMM-uri) din regiunea Nord-Vest, dar și din regiunile Sud-Est, Nord-Est și Vest care sunt active în sectoare economice cu potențial competitiv conform SNC (printre care și producția de mobilă).

Astfel, proiectul Mentornet are obiectivul principal de stimulare a dezvoltării competențelor femeilor antreprenor, manager sau angajate în departamente de resurse umane, oferind acestora cursuri gratuite și certificate ANC în următoarele:

•          "Competențe antreprenoriale"

•          "Manager de inovare"

•          "Manager îmbunătățire procese"

•          "Manager Resurse Umane"

•          "Inspector Resurse Umane".

Totodată, femeile participante pot beneficia și de un program de mentorat feminin pentru antreprenoare și un program de sprijinire în elaborarea unei planificări strategice pe termen lung pentru femeile antreprenor sau manager.

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteti accesa link-ul următor: https://www.ptir.ro/proiecte/proiecte-in-implementare/mentornet-femei-competitive-factor-cheie-in-dezvoltarea-economica/

Metodologia proiectului poate fi descărcată de la următorul link: https://www.ptir.ro/2018/06/inscrie-te-in-proiectul-mentornet-femei-competitive-factor-cheie-in-dezvoltarea-economica/

De asemenea, puteți vizita și pagina de Facebook a proiectului, pentru noi știri și anunțuri despre proiect: https://www.facebook.com/Mentornet-227003338110668

Iar dacă doriți să vă înscrieți în proiect pentru a beneficia de acțiunile acestuia, puteți să transmiteți datele dumneavoastră de contact în formularul de la următoarea pagină (iar un expert regional vă va contacta pentru a verifica eligibilitatea dumneavoastră și pentru a vă da mai multe detalii despre procesul de înscriere în proiect):

https://sites.google.com/view/inscrierementornet/home