Articole

BENEFICIILE CURSURILOR DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ PENTRU FEMEILE ANGAJATE

BENEFICIILE CURSURILOR DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ PENTRU FEMEILE ANGAJATE

06.05.2019

Educația pe tot parcursul vieții este importantă pentru oricine, mai ales având în vedere evoluția societății și dinamica sectorului economic. Doar dacă ne gândim la modificările majore pe care le-am observat în ultimii ani în peisajul social, tehnologic și de afaceri, ideea că învățarea ar trebui să se limiteze doar la primii ani de viață (școala, liceu, facultate) pare total nepotrivită.

 

Majoritatea covârșitoare a firmelor din Romania au apărut relativ recent. Ele evoluează, iar odată cu acest fenomen apare și necesitatea evoluției angajaților. Sunt necesare noi abilități, noi competențe, sau cele existente trebuie aduse la alt nivel, ceea ce implică formarea continuă a angajaților, indiferent de poziția pe scara ierarhică sau postul ocupat.

 

În mod particular, femeile angajate au nevoie să participe la programe de formare profesională pentru fi mai competitive și pentru a beneficia de creșteri salariale și de promovare. Studiile arată ca, în general, ponderea femeilor în participanții la programe de formare profesională organizate de angajatori este mai mică decât cea a bărbaților.

 

În cele ce urmează vom analiza beneficiile formării continue pentru angajați:

 

 1. Menținerea abilităților și a know-how-ului

 

Abilitățile nefolosite se atenuează sau dispar. Cu timpul este posibil să uitați anumite procese de know-how integrale pentru realizarea anumitor activități la locul de muncă, mai ales dacă nu ați mai folosit acest lucru pe o perioadă îndelungată de timp - cum ar fi pauzele în activitate generate de concediile de maternitate. Chiar și după o perioadă de întrerupere a activității de 6 luni este posibil să uitați elemente absolut necesare pentru realizarea eficientă a activității.

 

 1. Adaptare la piața muncii

 

Să ne gândim la următorul aspect: o carieră profesională durează aproximativ 40 de ani. În anii 90’ au apărut telefonia mobilă și Internetul în România. Azi, aceste lucruri au transformat radical viața oamenilor, dar și modul de lucru al forței de muncă.

 

Schimbările continuă, evident, în toate sectoarele de activitate - educație, transport, servicii, software etc - iar întreprinderile ar trebui să fie pregătite să se adapteze la aceste condiții mereu schimbătoare sau să dispară. Un agent de turism nu poate servi un client ca în urma cu 10-15 ani și, în general, sunt tot mai puține domeniile în care puteți servi un client în anul 2018 cu abordarea din 2008.

 

Astfel, orice angajat este nevoit să se adapteze la schimbările permanente ale pieței, iar cursurile de formare profesională te pot ține la curent cu noile trenduri din piață.

 

 1. Accesarea unor domenii noi de activitate

 

Nu rareori, având în vedere dezvoltarea sau extinderea în noi domenii a firmelor prezente în Romania, apar noi oportunități în cadrul firmei în care lucrați. Prin accesarea cursurilor de formare profesională puteți beneficia de noi oportunități în cadrul aceleiași firme sau grup de firme.

 

 1. Sunteți la curent cu evoluțiile tehnologiei

 

Tehnologia are un impact major asupra tuturor domeniilor de activitate. Astfel, fie că lucrați în IT, fie că lucrați în agricultură, firmele angajatoare vor dori să fie la curent cu noile tehnologii pentru a rămâne competitive, iar dumneavoastră trebuie să faceți același lucru.

 

Participarea la cursuri de formare profesională vă poate asigura că veți fi la curent cu noile trenduri tehnologice ce va pot ajuta în activitatea dumneavoastră de zi cu zi la locul de muncă.

 

 1. Sunteți la curent cu modificările legislative

 

Toate schimbările din piața și cele din tehnologie generează mai devreme sau mai târziu și modificări ale legislației. Cursurile de formare reprezintă un mediu ideal pentru a rămâne la curent cu noutățile legislative ce țin de domeniul tău de activitate, inclusiv inițiative legislative.

 

 1. Alte avantaje ale cursurilor de formare profesională pentru orice angajați:
 • Parcurgerea unei curricule de studiu la standarde europene.
 • Creșterea prestigiului profesional.
 • Un curs urmat cu seriozitate poate uneori să suplinească cerințele privind experiența anterioară în domeniu.
 • Îmbunătățirea CV-ului.
 • Networking cu alte persoane din domenii de activitate similare sau din aceeași firmă ori grup de firme.

 

În ceea ce privește beneficiile cursurilor de formare profesională, specifice pentru femeile angajate menționăm:

 

 1. Sporirea oportunităților de creștere salarială și de promovare. Conform studiilor, femeile angajate sunt mai puțin luate în vedere de către angajatori pentru participarea la programe de formare profesională. Acest lucru are consecințe pe termen lung pentru cariera femeilor, deoarece angajații care participă la programe de formare și dezvoltare profesională au șanse mult mai mari să fie luați în considerare pentru creștere salarială sau pentru promovare.

 

 1. La nivel internațional femeile angajate tind să primească training general, în timp ce bărbații tind să fie calificați de către angajatori să devină lideri și manageri mai buni (conform unui chestionar realizat de NIACE și UKCES (UK Commission for Employment and Skills)). Participând la cursuri de formare profesională în management, femeile își pot croi o carieră axată pe management, în loc să rămână la aceeași poziție.

 

 1. Creșterea gradului de satisfacție la locul de muncă. Conform unor studii, femeile sunt mai puțin mulțumite la locul de muncă, considerând că au mai puține perspective de promovare sau de creșteri salariale și considerând că munca lor este mai puțin apreciată. Cursurile de formare îți pot dezvolta abilitățile de comunicare, de leadership și de lucru în echipa. Astfel, vei putea sa te evidențiezi mai bine în cadrul echipei, vei avea abilități de negociere mai bune și iți vei creste și încrederea de sine.

 

 

 

Proiectul Mentornet se adresează femeilor antreprenor, angajate în funcții de manager sau din departamentele de resurse umane din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Nord-Vest și Vest din România.

 

Prin intermediul proiectului Mentornet, femeile ce îndeplinesc condițiile de înscriere pot participa gratuit la cursuri acreditate ANC:

 • "Competențe antreprenoriale"
 • "Manager de inovare"
 • "Manager îmbunătățire procese"
 • "Manager Resurse Umane"
 • "Inspector Resurse Umane"

 

Pe lângă cursurile gratuite, femeile participante pot beneficia și de alte activități organizate în cadrul proiectului Mentornet: program de mentorat feminin Mentornet și sprijin pentru planificarea strategică a IMM-urilor.

 

Pentru mai multe detalii, puteți accesa link-ul următor: https://www.ptir.ro/proiecte/proiecte-in-implementare/mentornet-femei-competitive-factor-cheie-in-dezvoltarea-economica/

 

Detalii despre metodologia de înscriere găsiți aici: https://www.ptir.ro/2018/06/inscrie-te-in-proiectul-mentornet-femei-competitive-factor-cheie-in-dezvoltarea-economica/

 

De asemenea, puteți vizita și pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Mentornet-227003338110668

 

Totodată, puteți să ne trimiteți datele de contact prin formularul de la pagina următoare: https://sites.google.com/view/inscrierementornet/home, iar un expert regional vă va contacta pentru a verifica eligibilitatea dumneavoastră în proiect și pentru a vă oferi mai multe detalii despre procesul de înscriere.